Szent Mihály napi gyermeksokadalom

Posted on Posted in Híreink

SZENT MIHÁLY NAPI GYERMEKSOKADALOM

 

Az „Integrált térségi gyermekprogram Kistelek járásban” című pályázat keretében, 2022.09.30-án, a Csengelei Általános Iskola 3-4. osztályos tanulói lehetőséget kaptak egy tanulmányi kiránduláson való részvételre, melynek keretében Ópusztaszerre látogathattunk el.

Az Emlékpark területén öt állomást járhattunk körbe, minden helyszínen különböző programokkal kedveskedtek nekünk a szervezők.

Első utunk a Puszta Háza előtti térre vezetett, ahol solymászbemutatót tekinthettünk meg. A tanulók testközelből is megfigyelhették a madarat, kézről-kézre adhatták át egymásnak. Ez hatalmas élmény volt számukra. Ezenkívül láthattunk madárreptetést, madáretetést és számos új ismerettel gazdagodhattunk a solymászat terén.

Második helyszínünk a Látogatóközpont volt, ahol a Hungarikum Tárház megtekintése mellett részt vehettünk egy játékos ügyességi versenyen is.

Ezután  a Puszta Házába, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark környezet- és természetvédelmi oktatóközpontjába érkeztünk. Itt ismét egy játékos foglalkozás várt ránk: az erdő lakóit árnyképük alapján kellett felismerniük a gyerekeknek. Nagyon ügyesek voltak, szinte hibátlanul sikerült megoldani a feladatlapot. Ezután egy rövid sétát tehettünk a tanösvényen, és megcsodálhattuk az erdei madaraink fajtáit, fészeképítési szokásait, élőhelyeiket. Sok érdekességet megtudhattunk a táplálkozásukkal és az életmódjukkal kapcsolatban.

Negyedik helyszínként a Skanzen következett. Utunk első állomásán a Csongrád megye paraszti életét, tanyavilágát és népi építészetét mutatták be, tekinthettük meg. Népviseletbe öltözött tanyagazda tárta elénk az egykori paraszvilág életmódját. A gyerekek figyelmesen hallgatták a történeteket a régmúlt időkről, a parasztság életével kapcsolatosan, miközben körbejárhatták az épületeket.

Utunk során betértünk egy falusi kocsmába is, ahol a fiúk koccinthattak a gyógynövényekből készült finom teákkal. A jó hangulat hevében népdalokat, mondókákat is tanulhattak, énekelhettek. Eközben a lányok sem unatkoztak, elmesélték nekik a lekvárfőzés titkait, illetve csipetkét is készíthettek.

Sétánk során még útba ejtettük a Pusztaszer-Árpádhalmi tanyai iskolát, a Szatócsboltot, ahol egyedi kézművestermékekkel, korabeli édességekkel, finomságokkal találkozhattunk.

12:30-kor várt bennünket a finom ebéd, gulyáslevest fogyaszthattunk el a Puszta Háza előtti téren.

Utolsó állomásunk igencsak felejthetetlen élményt tartogatott számunkra. A Rotundában megtekinthettük a Feszty-körképet.

Hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk a programokon, rengeteg élménnyel és ismerettel gazdagodtunk.

 

Kelemen Zita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.